BİTKİLERDE TAŞIMA
BİTKİLERDE TAŞIMA
Bitkilerde taşıma sistemi kökten yapraklara kadar uzanan, floem (soymuk borusu) ve ksilem (odun boru-su)den meydana gelmiştir.
1. SU ve MİNERALLERİN TAŞINMASI
Bitkilerde emici tüyler yardımıyla topraktan alınan su ve minerallerin bir kısmı, hücreler arası boşluklardan taşınır. Bu olay su ve minerallerin hücreye girmeden, hücre çeperinin dışından taşınmasyla gerçekleşir.
Alınan su ve minerallerin bir kısmı ise, hücreden hücreye uzanan sitoplazma bağlantılarıyla aktarılır. Su ve mineraller odun borularına ulaştıktan sonra bitkinin yaprak ve gövdesine taşınır.
Kılcallık: Kılcallık, odun borularının çeperlerinin su moleküllerini çekmesiyle meydana gelir. Odun borularının çeperinde oluşan çekim, su moleküllerinin özelliğinden kaynaklanır.
Su dolu bir kaba çapları farklı olan, aynı boyda iki cam boru batırıldığında, ince cam boruda bulunan suyun seviyesi, geniş cam borudaki su seviyesine göre daha yükseğe çıkar.Odun Borularında Taşıma
Topraktan emici tüylerle alınan suyun bitkinin diğer kısımlarına taşınması odun boruları (ksilem) ile sağlanır. Ksilemde taşıma kökten yapraklara doğru olup, tek yönlüdür.
Bitkiler, taşınan suyun büyük bir kısmını stomalardan terleme yoluyla kaybeder. Bitkinin yaprak yüzeyinin geniş olması, terlemeyle kaybedilen su miktarını artırır. Buna bağlı olarak da bitkinin su ihtiyacı ve köklerdeki su emilim hızı artar.
Topraktan alınan su ve mineraller bitkinin en üst kısımlarına kadar taşınır. Taşıma mesafesi otsu bitkilerde oldukça kısadır.
Taşıma mesafesi, büyük ağaçlarda 100-150 metreye kadar çıkabilmektedir. Derin kök sistemine sahip bitkilerde ve büyük ağaçlarda suyun uzun mesafelere taşınmasında kök basıncı, kılcallık, terleme – çekim kuvveti ve kohezyon gibi olaylar etkilidir.
Kök Basıncı: Köklerdeki emici tüylerde bulunan su yoğunluğu, toprak sıvısındaki su yoğunluğuna göre daha azdır. Bu yoğunluk farkından doğan osmotik basınç, kök basıncını meydana getirir.
Kök basıncı, topraktan suyun emici tüylere geçmesini sağlar. Emici tüy hücrelerine alınan su osmotik basıncın etkisiyle odun borularına ulaşır. Kök basıncı, odun borularının su almasını sağlayan itici bir kuvvettir.
Topraktaki su miktarının ve havadaki nemin yüksek olduğu, bitkide terlemenin düşük olduğu zamanlarda su, kök basıncının etkisiyle yapraklardaki hidatotlardan su damlaları şeklinde dışarı atılır. Bu olaya damlama (gu-tasyon) denir.
Terleme – Çekim Teorisi ve Kohezyon: Terleme – çekim kuvveti ve kohezyon suyun yükseklere taşınmasında geçerliliği en çok kabul edilen teoridir. Çünkü uzun boylu bitkilerde suyun taşınmasında kök basıncı ve kılcallığın birinci derecede etkili olmadığı, ancak yardımcı bir kuvvet olduğu bilinmektedir.
Yapraklarda fotosentez ve terleme sırasında tüketilen su, yaprak hücrelerinin osmotik basıncının artmasına ve bitkinin üst kısımlarında bir çekme (emme) kuvvetinin doğmasına neden olur.
Oluşan bu çekme kuvveti hidrojen bağları ile birbirine bağlı su moleküllerinin, odun borusu içerisinde kop-mayan bir sütun şeklinde ilerlemesini sağlar. Böylece yaprak hücreleri, ksilemde suyun çekilmesini sağlarken, kaybolan suyun yerine de emici tüylerle topraktan su emilir.
Su molekülleri odun boruları içerisinde taşınırken birbirine ve odun borularının çeperine tutunur. Su moleküllerinin hidrojen bağlarıyla birbirine tutunmasına kohezyon denir. Suyun odun borularının çeperine tutunmasına ise adhezyon denir.
Suyun yapraklar tarafından emilerek yukarı doğru çekilmesi kohezyon yardımıyla gerçekleşir. Kohezyonla boyları 100 metreyi geçen, okaliptüs ve sekoya gibi çok uzun gövdeli ağaçlarda bile su en uç noktalara kadar çıkmaktadır.
ÖRNEK
Tuz oranı yüksek olan topraklarda yaşamaya uyum sağlamış, tuzcul bitkilerin topraktan su alabilmeleri, öncelikle aşağıdakilerden hangisinin etkisi ile gerçekleşir?
1. Toprak üstü organların emme kuvvetlerinin yüksek olmasının
2. Odun borularının dar olmasının
3. Soymuk borularının canlı olmasının
4. Kökün emici tüylerindeki osmotik basıncın yüksek olmasının
5. Yapraktaki gözeneklerin açık bulunmasının
ÇÖZÜM
Bitki köklerinin topraktaki suyu alması osmotik basınçla sağlanır. Kökteki emici tüy hücrelerinin osmotik basıncı, toprak suyundan fazla tutularak, suyun ozmozla hücrelere girmesi sağlanır. Böylece enerji harcanmadan bitkiye gerekli olan su da alınmış olur.
Tuz oranı yüksek olan toprakların osmotik basıncı da yüksek olacağından, bu ortamlarda yaşayan bitkiler su alabilmek için, kök emici tüy hücrelerindeki osmotik basıncı yüksek tutarlar. Örnek olarak tuzlu su kenarlarında yaşayan bitkileri verebiliriz.
İLETİŞİM
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için hemen iletişime geç.