SİRKE SİNEKLERİ VE BİTKİLERDEKİ ZARARLARI
SİRKE SİNEKLERİ VE BİTKİLERDEKİ ZARARLARI
Drosphila suzukii(diptera:drosophilidae )
Drosophila, küçük bir sinek cinsidir. Üyeleri genelde "meyve sineği" olarak adlandırılır. Ayrıca sirke sineği, şarap sineği, posa sineği ve üzüm sineği olarak da adlandırılır.
Olmuş veya olmamış meyvelerle beslenen Tephritidae familyasının üyeleri de meyve sineği olarak isimlendirilir. Özellikle Drosophila melanogaster genetik araştırmalarda model organizma olarak kullanılır. Meyve sineği ve Drosophila kelimeleri genellikle D. melanogaster ile eşanlamlı kullanılmasına rağmen Drosophila cinsi; görünüşlerinde, davranışlarında ve üreme ortamlarında farklılık gösteren yaklaşık 1500 tür içerir.Özellikle Drosophila suzukii ülkemizde etkili olmaya başlamıştır.
2010 Yılından sonra ülkemizde de ciddi manada görülmeye başlanmıştır,üreticilerimiz ya hiç bilmiyor ya da bu zararlıyı ciddiye almıyor.Akdeniz Bölgesi’nden sonra Ege ve Marmara Bölgesi’ne geçmiştir.Başta şeftali olmak üzere,erik,kiraz,vişne,bağ,çilek,frambuaz gibi bir çok meyvede zarar vermektedir.Özellikle bağda tatlanma döneminde üreticilerimiz bu zararlının olduğu bağlarda salkım güvesi ve Botrytis (kurşuni küf) ilaçlarını kullandıkları halde çürümenin devam ettiğini söylüyorlar,yeni daha etkili bir ilaç arayışına gidiyorlar.Halbuki esas zararlı Drosophila suzukii.
1-TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ergin dişi 3.2-3.4 mm, erkek 2.6-2.8 mm. Toraksı soluk kahverenkli ve abdomende yatay siyah çizgiler bulunur. Gözleri parlak kırmızı renkli. Erkeklerin kanatlarında noktalar vardır. Dişilerin kanatlarında nokta yoktur bu yüzden diğer sirke sinekleri ile karıştırılabilir. Larva 3.5 mm uzunlukta olabilir, beyaz renkli silindirik vücutludur ve pupa oluncaya kadar 3 larva dönemi geçirir. Pupa 2-3 mm uzunluğunda kırmızımsı kahverenklidir. Meyvenin içinde veya dışında olabilir. Yumurta ve larvaları meyvenin içinde bulunduğundan meyve üzerinde görmek mümkün değildir.
KONUKÇULARI:
Çilek, kayısı, kiraz, şeftali, böğürtlen (Rubus spp.), yaban mersini, üzüm. Actinidia spp. (kivi), Trabzon hurması (hurmalar), Ficuscarica (incir), Fragaria ananassa (çilek), Malus domestica (elma), Prunus avium (tatlı kiraz), P. domestica Pyrus (erik), P.persica (şeftali), pyrifolia (Asya armut), Rubus armeniacus'un (Himalaya böğürtlen), R. loganobaccus (karadutlardan yetiştirirdi), R. idaeus (ahududu), R. laciniatus (dökmeyen böğürtlen), R. ursinus (marionberries) ve diğer böğürtlen (Rubusspp.), Vaccinium spp. (yaban mersini), Vitis vinifera (sofralık ve şaraplık üzüm).
ZARAR ŞEKLİ:
Diğer Drosophila türleri içinde ağaç üzerinde bulunan olgunlaşmış sağlıklı meyvelerde beslenebilen ve ender görülen bir türdür.
Zarar larva tarafından meyve içinde beslenmek suretiyle meydana getirilir. Bulaşmış olan meyvede beslendiği yerin çevresinde çökme başlar. Daha sonra fungal ve bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelir. İnce kabuklu meyveleri bulaştırır ve yumuşak meyveler ve sert çekirdekli meyveler için önemli bir risk teşkil edebilmektedir. Aşırı olgun, dökülmüş, bozulmuş meyveler önemli bir risk teşkil etmektedir. Larva meyve içinde gelişerek meyvenin yumuşamasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur.
Uygun koşullarda yılda 15 döl verebilir, hayat çemberi 10 gündür. Dişiler aktif olarak konukçusu oldukları olgunlaşmış meyveleri ararlar. Yumurtalar meyveye bırakılır ve burada gelişmesini tamamlar. Pupa meyve içinde veya toprakta bulunur. Ergin olarak kışlayan erginler korunaklı yerlerde bulunur ancak, uygun koşullarda bütün yıl boyunca aktif olabilir. Yüksek nem ve ılıman iklim koşulları gelişmesi için uygun ortamları oluşturur.
Tarla veya bahçe içinde kalan meyveler yumurta bırakmasına ve larvanın beslenmesine imkan sağlayarak besin kaynağı oluşturmaktadır.
D. suzukii bulunduğu yerden birkaç km uzağa uçabilme yeteneğine sahiptir. Uzak mesafelere yayılma bulaşık meyveler yolu ile olmaktadır. Meyvesi olmayan bitkilerin bu zararlıyı taşıması beklenmez.
ABD'de şiddetli kayıplar (eyalet çapında 2009 yılında % 25 olarak tahmin) Kaliforniya'da kiraz üretiminde bildirilmiştir. California, Oregon ve Washington ve Oregon şeftali yetiştiricileri çeşitli meyve yetiştiricileri bazı alanlarda % 100 ‘ü bulan bitkisel kayıpları bildirdi.
Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae)’nin KONTROL VE ERADİKASYONU TALİMATI
Genel Önlemler Zararlının erken tespitinin yapıldığı yerlerde sınırlı bir alanda popülasyon düşük yoğunlukta bulunduğunda çok sıkı uygulanan tedbirler ile eradikasyonu mümkündür. Eradikasyon tedbirleri aşağıda yer almaktadır:
1. Meyveler olgunlaştığında hemen hasata başlanmalı ve hasattan sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır.
2. Bulaşık olduğu bilinen bahçe ve çevresindeki bahçelerde ağaç üzerindeki meyvelerin hasadı mutlaka yapılmalı ve geciktirilmemelidir. Hasat süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
3. Bulaşık olduğu belirlenen bahçelerde yere dökülen meyveler zararlı için besin kaynağı oluşturacağından, yere dökülen meyve artıkları, tüketilmeyen ve ıskartaya ayrılmış meyveler açıkta bırakılmamalı toplanarak en az 30 cm. derinlikte uygun bir alana gömülmek suretiyle imha edilmelidir. Bu tür artıklardan kesinlikle kompost yapılmamalıdır.
4. Hasat edilecek meyve türlerinin larva ile bulaşıklığının belirlenmesi önemlidir. Bunun için hasat sırasında, meyvelerin imhasına yönelik karar vermek için, tuzlu su solüsyonu hazırlanarak D. suzukii’nin meyvelerdeki bulaşık olma durumu belirlenmelidir. (Meyvede larva bulaşıklığı bulunmayan ancak ergin yoğunluğunun çok düşük olduğu yerlerde çok sayıda sirkeli tuzak asılarak zararlıyı kontrol altına almak mümkün olabilmektedir).
5. Kiraz meyvesi içinde Drosophila suzukii larvasının varlığının tespitinde tuzlu su solüsyonu kullanılır. Bunun için; tesadüfi olarak toplanan 30 adet sağlam meyve plastik poşet içerisine konulur. İçerisine 4 bardak su ve 1/4 ölçü tuz konur. 10-15 dk . bekleni r ve larvaların su içinde yüzmeye başlaması takip edilir.
6. Zararlının bulunduğu alandan başka yerlere yayılmasına neden olabilecek mekanizmalar örneğin, traktör vb. ekipmanlar temiz tutulmalıdır.
7. Tuzak kontrolleri sırasında, zararlıyı cezbetmemesi açısından tuzakta bulunan sirkenin ağaçlara yakın yerlere dökülmemelidir.
8. Bahçelerde sulama damlama sulama sistemi ile yapılmalıdır. Özellikle bahçelerin hasata yakın dönemde aşırı sulanmasından kaçınılmalıdır.
9. Çayır ve meralar, terk edilmiş bahçeler zararlı için konakçılık yapacağı için kontrol altında tutulmalıdır. Kendi haline bırakılmış meyve bahçelerinin bulunduğu yerlerde, otlu ve bakımsız ağaçların bulunduğu alanlar bulaşma kaynağı oluşturacağından kültürel önlemlere özen gösterilmelidir.
10. Drosophila suzukii’nin birkaç km uçabildiği bilindiğinden mücadelenin toplu mücadele şeklinde yapılması sağlanmalıdır. Üreticiler kendi bahçesi içinde ve yakınındaki bahçelerde topluca zararlı ile mücadele önlemlerini almalıdır. Bulaşık olduğu bilinen alan ve çevresindeki tüm bahçelerde yukarıda önerilen işlemlerin hepsi uygulanmalıdır.
İLETİŞİM
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için hemen iletişime geç.